כאבי ברכיים הם אחת הבעיות השכיחות המאפיינות את אורח החיים המודרני שבו אנחנו חיים. בשל השכיחות הגבוהה שלהם, אין זה מפתיע כי אנשים רבים ברחבי העולם מוצאים עצמם עם פגיעה משמעותית בשגרה ואיכות החיים. אך מהם הגורמים להם, וכיצד ניתן לטפל? לא מה שחשבתם.
לפי שיטת הטיפול המערבית, טיפול בכאבי ברכיים מתחיל באבחנה של הסיבה להופעת הכאבים, כאשר האבחנות הנפוצות הן:
- אוסטיאוארתריטיס של הברך (Knee Osteoarthritis) המכונה גם "שחיקת סחוסים"
- בורסיטיס – דלקת של הפס אנסרינוס (Pes Anserinus bursitis)
- קרע מניסקוס דגנרטיבי או טראומטי
- כאב ברך קדמי המכונה גם כאב ברך פטלו-פמורלי
- דלקת בגיד הפיקה הידועה בשם אוסגוד שלאטר או Patellar tendonitis.
אך רגע! זוהי רק אבחנה המתארת את המצב הנתון של הברך. בשונה מהרפואה המערבית אשר לרוב מטפלת בסימפטום עצמו, הרפואה הסינית דוגלת בטיפול בשורש הבעיה עצמה.
סיבות אפשריות לכאבי ברכיים
מניסיון עבר, לפני טיפול בבעיות כמו התבגרות המפרק או הדרדרות גנטית, קיימות סיבות נוספות אשר הטיפול בהן קל הרבה יותר. טיפול בגורמים אלה יכול להקל באופן משמעותי על הכאבים ולחסוך פרוצדורות רפואיות מיותרות. רגע לפני שאתם אומרים נואש, הנה גורמים לכאבי ברכיים שמעולם לא חשבתם עליהם.
נעליים לא מתאימות:
גם לנעלי ריצה/הליכה יש תאריך תפוגה. אי החלפה של הנעליים בתדירות מספקת, תביא לשחיקה של בולמי הזעזועים שבנעל. דבר זה מביא למצב שבו הנעל אינה מתמודדת באופן אפקטיבי עם העומס הנוצר מנחיתת הרגל על הקרקע, מה שבתורו גורם להעברת העומס לקרסול והברך. התוצאה: כאבים
דבר נוסף חשוב הוא שלכל רגל יש נטייה טבעית אחרת לקרוס פנימה או החוצה. כשאנו בוחרים נעליים זה הדבר הכי חשוב שיש לשים לב אליו. כיום בכל חנות תוכלו למצוא מכשור הדמיה שמטרתו היא בדיקה של זווית הגלגול של הרגל והמלצה על דגמים מתאימים.
זכרו, אין סיבה לרכוש את הדגם המתקדם ביותר, אלא את זה שיתאים באופן מיטבי למבנה כף הרגל. העדיפו לקנות נעליים זולות מאשר להישאר עם נעליים יקרות אך משומשות יתר על המידה.
תזונה ושינה לקויה
לאורח החיים המערבי השפעה לא מבוטלת על הבריאות הכללית, מה שיכול לגרום להופעה מיידית של כאבי ברכיים. לפי הרפואה הסינית, איבר הכליות מסמל את מפרק הברך. איבר זה נחשב לבסיס של הגוף, וכאשר הוא נחלש הוא "מאותת" לנו על ידי הופעה של כאבי ברכיים. לרוב יופיעו גם בעיות שינה וכאבי גב תחתון.
דוגמא טובה לכך ניתן למצוא באוכלוסיית החיילים הלוחמים אשר במקרים רבים עוברים לילות ללא שינה, צורכים מוצרים עתירי סוכר ואז יוצאים למסע ארוך, ובסיומו סובלים מכאבי ברכיים מובחנים.
גם באנשים בוגרים התופעה קיימת ונוכחת. אנשים רבים אינם מקפידים על שגרת שינה בריאה וצורכים ג'אנק פוד באופן יומיומי. כאשר קיימת חולשה מסוימת בכליות, אותם אנשים ירגישו "ברכיים חלשות" וכאבים בקדמת הברך והגב התחתון לאחר ביצוע אימונים אינטנסיביים. הפתרון: הקפידו על שגרת שינה בריאה, השתדלו לצרוך מוצרים בריאים והימנעו מג'אנק פוד ובמקביל היעזרו בטיפול דיקור משלים.
שרירים חלשים
האדם המודרני מאופיין באורח חיים יושבני, ופעילות גופנית – כאשר היא באמת מתבצעת – נעשית לרוב בזמן מוגבל וללא חימום. במקרים אלה המציאות מכתיבה היחלשות של שרירי סובבי הברך, דבר המוביל לפיזור העומס על הרצועות והגידים שמסביבם.
אם לא קיימת פציעה משמעותית בברך והאדם מסוגל לעשות תרגילים פשוטים, יש לעבוד על חיזוק השרירים הגדולים המתחברים לברך. שרירים אלו הם הארבע-ראשי, האם סטרינגס , סרטוריוס וגרסיליס. חיזוקם יוריד את מרב העומס מהברך ועל ידי כך יאפשר להוריד ואף להעלים לגמרי את הכאבים.
במקרה זה תרגילי חיזוק לפלג הגוף התחתון דוגמת סקוואט, מכרעים ועוד יעשו את העבודה, ואף יעזרו על הדרך לחזק את שרירי הליבה ולשפר את היציבה.
צפו גם בסרטון של אביהו קוזי אשר מסביר על הגורמים לכאבי ברכיים: